Contact
+32 9 231 80 00
ennl
Contact

Asa stapt mee in onderzoek hogere zeevaartschool naar ijzeretende bacterie

Tijdens de afgelopen maanden is verontrustende corrosie vastgesteld op stalen constructies en schepen alsook verschillende plezier- en andere vaartuigen in het kanaal Gent-Terneuzen. Onderzoekers van de Hogere Zeevaartschool, de UGent en KU Leuven hebben vastgesteld dat die corrosie het resultaat is van uitzonderlijke bacteriële activiteit in het kanaalwater.

Vandaag, weten we dat het MIC-probleem (microbieel geïnduceerde corrosie) zich niet beperkt tot de jachthaven van Zelzate maar zich veel verder verspreid heeft in het kanaal Gent-Terneuzen. Gezien de economische belangen die hier spelen is een onderzoek ten gronde aan de orde. Het onderzoek naar de oorzaak en remediering van MIC zal gevoerd worden door 4 Vlaamse kenniscentra van topniveau, meer bepaald CMET (Center for Microbial Ecology and Technology – UGEnt), Process and Environmental Technology Lab van de KU Leuven, Vision Lab (UAntwerpen) en AMACORT van de Hogere Zeevaartschool.

Hiervoor is tevens een TETRA project aangevraagd, dat uitgaat van het VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen).

Het project wil het risico op schade door MIC in de Kanaalzone Gent-Terneuzen in kaart brengen en zo meer leren over de oorzaken van het optreden van een uitbraak van de betrokken bacteriën.

Dit moet toelaten om het risico op MIC-gerelateerde problemen verder in te schatten. Deze data bieden de betrokken overheden en de haven de mogelijkheid om aansluitend aan gerichtere monitoring te doen. Daarnaast toont het project met welke technologie, de schepen en de infrastructuur van bedrijven het best kunnen worden beschermd tegen schade.